Pastırma imalatında yapılabilecek hileleri ve tüketiciyi yanıltacak tavırları şöyle sıralayabiliriz:
- Pastırma çemenine burçak unu katılması: Burçak unu çemenin pastırmaya iyi yapışması, kuruduktan sonra çatlamaması ve pastırmanın biraz daha ağır gelmesi için katılır.
- Pastırma çemenine boya katılması: Ekseriya kırmızı renk sayesinde, pastırmaların göze hoş görünmeleri ve iyi satılmaları sağlanmış olur.
- Pastırmanın iyi kurumadan çemenlenmesi: İyi kurumayan pastırmanın rutubet miktarı, normalinden fazla olur. Fazla olan rutubet de hem ağırlığı arttırır hem de pastırmayı fazla gevşek bir hale getirerek kıvamını bozar.
- Çemeni iyi kurumayan pastırmanın satışa arz edilmesi: Çemeni iyi kurumayan pastırmanın çemenli olan dış kısmı gevşek olur. Gevşek olan çemen tabaksı hem fazla rutubetli olduğu için pastırmanın ağırlığını artırır ve hem de iyi kurumadığı için çabuk bozulur. Gevşek olan çemen tabakası pastırmayı doğrarken bıçağın üzerine, yerken de ele yapışır ve zorluk çıkarır.
- Pastırma etlerinin çemenlenmeden önce kenarlarının yani çıkıntı denilen yerlerinin düzeltilmemesi: Pastırmaları çemenlenmeden önce kenarlarındaki çıkıntı yerleri kesilip atılmalı ve düzgün bir hale getirilmelidir. Bu yapılmaz ise, pastırmanın ağırlığı fazla gelir ve hileye girer.
- Çemenin pastırma üzerine normalinden fazla sürülmesi: Pastırmaya çemen ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Fazla sürülen çemen, pastırmanın ağırlığını artırır ve kaba bir manzara meydana getirir. Çemen kalınlığı, pastırmanın kesit yüzeyinde girintili olan yerler dışında 1 milimetreden az ve 5 milimetreden çok olmamalıdır.
- Sarımsağın çemene az miktarda karıştırılması: Sarımsak çemene az miktarda karıştırı- larak, çemenin maliyeti düşürülür. Sarımsağın çemende az olması sonucu, mikrop faaliyetinin önüne de zor geçilir ve pastırma fazla dayanmaz.
- Kırmızıbiberin çemene az miktarda karıştırılması: Bilhassa kırmızıbiberin iyi kalitelisi çemene az miktarda karıştırılarak çemenin maliyeti düşürülür.
- Satılmadığı için çok beklemekle çemeni dökülmüş olan pastırmanın, tekrar çemenlenerek satışa sürülmesi ve yeni imal edilmiş pastırma diye satılması: Bunu anlamak için, pastırmanın çemeni kaldırılır ve alt kısmına bakılır. Bu şekilde olan pastırma etlerinin, bıçak kesiği ve girintili olan yerlerinde küflenmeler görülür ve et normalinden fazla kuru olur. Yani et eski, çemen ise yeni olduğundan dolayı et ile çemen uyum sağlayamazlar.
- Pastırma çeşitlerinin farklı isimlerle satılması: Bazı pastırma çeşitleri, şekil olarak birbirlerine benzer. Bunların isimleri değiştirilerek daha düşük kaliteli olan bir pastırma, iyi kaliteli bir pastırmadır diye satılır ve bu sayede alıcılar aldatılmış olur. Mesela, sırt pastırması döş pastırmasına, kuşgömü pastırması bacak pastırmasına benzer.
- Yağlı pastırmanın yağsız olduğu söylenerek satılması.
Helal kesim %100 dana eti pastırmalarımız damak zevkinize uygun olarak hazırlanmaktadır. Detaylı bilgi ve satın almak için websitemizi ziyaret ediniz. https://pastirmaadasi.com/