Pastırma Çeşitleri ve Tarifi

Gövdesi orta büyüklükte olan bir sığırdan elde edilen ve en çok tüketilen 12 pastırma çeşidinin ayrı ayrı özellikleri şu şekildedir:
Kuşgömü: Uzunluğu 60-70 cm, genişliği 8-15 cm, ağırlığı 1-1,5 kilo kadardır. Üst taraf üçgene benzer ve geniş, alt tarafı ise dar ve uzundur. Bonfile adı verilen kaslarla, buna bitişik olan budun iç yüzeyindeki kaslardan yapılan pastırmadır. Çok yumuşak ve yağı azdır. En iyi pastırmalardan birisidir.
Sırt: Uzunluğu 55-75 cm, genişliği 10-15 cm, ağırlığı 3-4 kilo kadardır. Şekli dikdörtgene benzer ve pastırma çeşitlerini en büyüklerinden birisidir. Etek ile sırt omurga kemiklerinin dikensi çıkıntıları arasında kalan ve biftek adı verilen kaslardan yapılan pastırmadır. Çok yumuşak ve orta yağlıdır. En iyi pastırmalardan birisidir.
Bohça (eğrice): Bohça, gömü de denir. Uzunluğu 40-50 cm, genişliği 15-25 cm, ağırlığı 1,5-2 kilo kadardır. Dikdörtgen şeklindedir. Budun açlık çukurluğuna en yakın bölgesindeki kaslardan yapılan pastırmadır. Şekil bakımından mehle ve but dilmesine benzer.
Mehle: Uzunluğu 40-50 cm, genişliği 10-15 cm, ağırlığı 1-1,5 kilo kadardır. Dikdörtgen biçi- minde ve boyun bölgesinin en üst tarafındaki kaslardan yapılan pastırmadır. Şekil bakımından kenar ve dilmeye benzer.
But dilmesi: Sadece dilme de denir. Uzunluğu 45-55 cm, genişliği 8-15 cm, ağırlığı 1,5-2 kilo kadardır. Budun dış yüzeyindeki kapak ile şekerpare parçaları arasındaki kaslardan yapılan pastırmadır. Dikdörtgen şeklindedir. Şekil bakımından kenar ve mehleye benzer.
Şekerpare: Uzunluğu 40-50 cm, genişliği 10-15 cm, ağırlığı 1-1,5 kilo kadardır. Dikdörtgene benzer ve budun en arka bölgesindeki kaslardan yapılan pastırmadır.
Omuz: Uzunluğu 50-60 cm, genişliği 15-20 cm, ağırlığı 2-2,5 kilo kadardır. Fırın küreği şek- lindedir. Bez ile mehle arasındaki kaslardan yapılan pastırmadır.
Kürek: Uzunluğu 50-60 cm, genişliği 10-15 cm, ağırlığı 1-1,5 kilo kadardır. Budun dış yüzeyinde kenar ve but dilmesi parçaları arasında, sırt orta çizgisinin sağrıdaki devamından dize kadar uzanan bölgedeki bir kısım kaslardan yapılan pastırmadır.
Döş: Uzunluğu 60-70 cm, genişliği 10-15 cm, ağırlığı 3-4 kilo kadardır. Göğüs kemiğinin yanlarındaki kaslardan yapılan, dikdörtgen şeklinde ve sırta benzeyen pastırmadır.
Bacak: Uzunluğu 60-70 cm, genişliği 6-10 cm, ağırlığı 0,8-1 kilo kadardır. Boyunun üst tara- fından, kürek kısmının önünden ve kol üzerinden döş hizasına kadar uzanan kaslardan yapılan pastırmadır.
Yukarıda bahsedilen pastırmalara ait olan ölçüler sabit ölçüler değildir. Sığırdan sığıra, yapımdan yapıma, çemenlemeden çemenlemeye, kurutmadan kurutmaya göre değişebilir.
Tütünlük: Sırt pastırmasının mehleye doğru olan uç tarafına tütünlük denir. Aşağı yukarı sırtta dörtte biri kadar olan kısmıdır. Sırtın en iyi yeridir. Çok yumuşak ve karışık orta yağlıdır. Bu yüzden çok değerli ve pahalıdır. Meraklıları tarafından ısrarla aranır.
Antrekol: Kolun giriş yerinden yapılan pastırma demektir. Sırtı ve mehleyi meydana getiren pastırma etleri, söküm sırasında birbirlerinden ayırt edilmezler ve birlikte çemenlenerek pastırma yapılırlar. Birlikte yapılan bu pastırmaların ikisine birden antrekol denir. Antrekol, çok uzun olduğundan taşınması ve muhafazası zordur. Bu sebepten dolayı istek olursa yapılmaktadır.

Helal kesim %100 dana eti pastırmalarımız damak zevkinize uygun olarak hazırlanmaktadır. Detaylı bilgi ve satın almak için websitemizi ziyaret ediniz. https://pastirmaadasi.com/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
× Bize Ulaşın